]]>
The house in its natural, untamed site - Hurteau Miller by Kariouk Associates
Kariouk Associates. Ottawa Gatinuea Design Office. Houses, Cottages, and Interior Renovations

Hurteau-Miller Residence

Project Information
Project Information
Location:
Val-des-Monts, Québec
Dates:
2006 - 2010
Task:
To design for a couple with a young son a cottage that will serve as a center-point for the gatherings of a greatly extended family and will one day become the family's primary residence
Design Challenge & Solution
Publications
Credits
Publications
Hurteau Miller Cottage
100 Dream Houses, Hurteau Miller Cottage, February 2013
Hurteau Miller Cottage
Houses Designed for Families, Hurteau Miller Cottage , 2012
Luxury Home Quarterly, The Plans: Kariouk Associates, Fall 2011
Luxury Home Quarterly, "The Plans: Kariouk Associates", Fall 2011
Hurteau-Miller Cottage / Kariouk Associates
ArchDaily, Hurteau-Miller Cottage / Kariouk Associates, 2011
Design Challenge & Solution

Design Challenge:

To implement an architectural strategy that breaks down very large programmatic requirements and, as a result, the seeming bigness of the proposed home.

Design Solution:

The spatial system of this cottage is conceived as a porous and open ground-floor that supports a solid, “private” volume above. All of the primary living and communal functions, such as the indoor and outdoor living rooms, kitchen and eating area, and sauna open either literally or volumetrically to the surrounding lakeshore. The master bedroom suite is also placed on the ground floor since the house is meant to be a home for a lifetime and issues of future accessibility are thus addressed. The upper volume, a heavier wooden box clad of Western Red cedar, is cradled by the seemingly delicate armature below and houses spaces that are introverted, namely the son’s bedroom and guest sleeping areas. This dropping of the second-floor volume into the ground-floor level is meant to create spatial interest and intimacy throughout the large, communal areas of the interior while minimizing the house’s overall size from the exterior.

Credits
Design:

Paul duBellet Kariouk (Principal)

Chris Davis (Senior Design Associate)

Susan Gardiner (Design Associate)

Matthew Lahey (Design Associate)

Todd Duckworth (Design Associate)



General Contractor:

Timber Wolf (Donald Thom)



Photography:

Photolux Studios (Christian Lalonde)