]]>
Kariouk Associates. Ottawa Gatinuea Design Office. Houses, Cottages, and Interior Renovations

Westboro Home

Project Information
Project Information
Location:
Ottawa, Ontario
Dates:
2011-2013
Task:
To create a light-filled, single family home while simultaneously maintaining a sense of privacy within
Design Challenge & Solution
Publications
Credits
Publications
Westboro Home Residential Appearance and Details Design
Maverick Style, Westboro Home Residential Appearance and Details Design , August 2015
Surprise And Delight
Ottawa At Home, Surprise And Delight , October 2014
Excellent Design, Westboro Home In Ontario, Canada
id+c, Excellent Design, Westboro Home In Ontario, Canada, May 2014
VÝZVA V CENTRU OTTAWY (Call in Down-town Ottawa)
DŮM&ZAHRADA (House & Garden), VÝZVA V CENTRU OTTAWY (Call in Down-town Ottawa), March 2014
Taming A Difficult Site
Ottawa Citizen, Taming A Difficult Site, September 2013
Westboro Home / Kariouk Associates
ArchDaily, Westboro Home / Kariouk Associates, August 2013
Westboro Home by Kariouk Associates
Contemporist, Westboro Home by Kariouk Associates, July 2013
Design Challenge & Solution

Design Challenge:

The site for this home was a narrow lot in a downtown neighbourhood, which carried with it extensive code limitations on side windows. A further challenge was negotiating the difference in grade between the two neighbouring lots: an already steeply sloping site, the neighbours to the West raised their rear yard an additional 1.5m, ultimately creating a difference in neighbouring lot heights of approximately 2.5m.

Design Solution:

The design of the home revolves around a two storey, light-filled raised garden courtyard. The garden takes a “bite” out of the tight, permissible building area, however it allowed for an extensive amount of glass that otherwise, due to restrictive building code requirements, would not be possible. The courtyard’s lot-line side remains open, while its three interior sides are filled with windows and bring natural light into the heart of the home on both living floors. The courtyard is filled with ornamental plantings, and while it serves as a “daylight-magnet,” it also serves as a lush, visual focus for each of the primary living spaces of the home.

Upon stepping into the foyer, one is immediately presented with a series of linked views that unite the very front of the home to the very back of the property. The opposing wall of the interior foyer is entirely glass and shows the exterior, raised garden courtyard; this view continues through the courtyard and joins the interior of the formal dining room; this view then extends to an exterior garden bridge over the lower rear yard that ultimately joins visually to the interior of a three-season reading pavilion set in the rear yard.

A sense of privacy is created, despite the numerous and large windows that were achieved, as the main living areas begin a full-flight above street level; a slate and glass entry stair and walkway create a generous arrival point for visitors. Likewise, the entry stair/foyer volume is clad in white masonry in order to visually advance and welcome visitors towards the walkway (while the volume housing primary living spaces as well as the garage below is clad in black clapboard in order to recede from the sidewalk). A continuous visual and spatial gap cuts entirely through the home between the light and dark volumes; an open-riser stair is inserted into that void, set against the backdrop of the garden courtyard.

Credits
Design:

Paul duBellet Kariouk (Principal)

Chris Davis (Senior Design Associate)

Sarah McMurtry (Design Associate)

David King (Design Associate)


General Contractor:

Westboro Homes (Nicholas Heins)



Millwork:
Gruber Furniture (Robert Gruber)

Landscape:
Empire Enterprises (Brad Beerwort)

Photography:
John Kealey Photography