]]>
Kariouk Associates. Ottawa Gatinuea Design Office. Houses, Cottages, and Interior Renovations

Verval Ltée Conference Facility

Project Information
Project Information
Location:
Gatineau, Quebec
Dates:
2012 – 2013
Task:
To create a teleconference space to accommodate both professional and casual work situations.
Design Challenge & Solution
Credits
Design Challenge & Solution

Design Challenge:

This project’s client, a manufacturer of advanced exterior glass systems for large buildings, sought a conference room appropriate to its technologically sophisticated products. The design solution was to avoid the obvious use of glass and instead to consider the basic character of glass as a material, which is to maximize light while itself disappearing as much as possible, permitting the architectural space to become a continuum from inside to outside.

Design Solution:

A system of infinitely variable LED lighting enables areas of different possible intensities and colour. Light scenes range from soft, natural daylight that enable a pleasant work environment at any time of the day or year, to elaborate, playful combinations, for example when the room is occupied by workers at lunchtime. While the technology at hand is complicated, the effect is one of simplicity: the walls and ceilings are dematerialized and the original boundaries are made ambiguous.

Credits
DESIGNER:
Paul duBellet Kariouk (Principal)
Chris Davis (Senior Design Associate)
Sarah McMurtry, Adam Paquette, David King (Design Associates)
 
Construction Manager:
VervalLtée
 
LIGHTING CONSULTANT:
Clash Design (Pablo Robado)
Gabriel MacKinnon (Phil Gabriel)
 
CUSTOM FUNITURE:
Conference Table (Kariouk Associates and Charles-Armand Turpin)
Adjustable Side Table (Pierre Tabib and Charles-Armand Turpin)    
 
PHOTO CREDITS:
Photolux Studios (Christian Lalonde)